SASO Belgesi

Saso / Saber Belgesi
Tüm dünyada her ülkenin belli kalite standartları vardır. Bu kalite standardı aslında küresel prensipleri içeren, ISO ve CE gibi kalite belgeleridir. Ancak bazı ülkeler standartlaşmış ve yaygınlaşmış bu bilindik belgeler yerine kendi kalite sistemlerini geliştirmiş durumdalar. Suudi Arabistan, kendi kalite standartlarını belirleyen ülkelerden yalnızca biri. Suudi Arabistan "Saso Sertifikası" yani “SABER” ismini verdiği belge ile ülkeye girecek olan ürünlerin belli kalite standartlarını, şartlarını yerine getirmesini istemektedir. Elbette bu isteklerin yerine getirildiğine dair resmi belge SABER belgesidir. "Saso Belgesi" uygulanma noktaları Suudi Arabistan limanları ve gümrükleridir. Suudi Arabistan, ticari anlamda Türk ve diğer yabancı firmalar için zengin bir kaynak kabul ediliyor. Bu nedenle çok fazla ürün ihracı gerçekleştiriliyor. Suudi Arabistan ile olan ticari ilişkinin sürdürülebilmesinde SABER Belgesi (Arabistan Belgesi) belgesinin önemi şüphesiz çok büyük. İşbu sebeple Türk ve yabancı firmaların Saso Uygunluk Belgesi alması şarttır.
Saber Belgesi, Saber Programı, Saber Sistemi Nedir ?
Saber sistemi, Suudi Arabistan Standardizayson Kurumu SASO ( Standard Organization of Saudi Arabia ) yürürlüğe alınmış bir ithalatçı takip programıdır. İthatlat yapmak isteyen her bir alıcı öncelikle www.saber.sa sitesine girerek Suudi Arabisdanda yerleşik olan firmasının kaydını eletronik olarak tamamlamasının ardından Saber sistemi üzerinden talep oluşturmak sureti ile ithalat yapabilir hale gelmektedir. Saber sisteminden yayınlanan belgeler ise SABER belgeleri olarak adlandırılmaktadır.
 
 
Saber sistemi gümrük tarife koduna göre tasarlanmış olup, içersinde iki tip belgelendirmeyi bardındırır. İhracatınızın için hangi tip belge ile yapacağınıza, sisteme gümrük kodunuzu girmemize istinaden sistem elektronik olarak karar verir. Her ürün grubu, tipi için farklı SABER belgeleri gereksinimleri söz konusu olabilir, dolayısı ile Saber sistemi için siz müşterilerimizden istediğimiz ilk gereksinim ürünlerinizin gümrük tarife kodudur.
 
 
Saber Belgesi Nasıl Alınır?
Süreç basamakları gümrük tarife koduna göre bir, iki veya üç aşamadan oluşabilir. Saber Sertifikası alınma sürecini aşağıda alt başlıkları ile görebilirsiniz.
 
 
1-) FA- Fabrika Denetimi Süreci
Suudi Arabistan gümrük sisteminin belirlemiş olduğu ayrıma göre belli ürünler grupları için geçerlidir. Sertifikalandırmanın ilk adımıdır. Teknik terim olarak Tip 3 ve Tip 5 ürünleri adı altında yer alır, anlaşılır bir dille bahsetmek gerekirse; Yapı-inşaat malzemeleri, İş guvenliği giysileri, 12 yaş altı çocuk, bebek elbiseleri, iç çamaşırları, Madeni yağlar, Deterjan ürünleri, Asansör Ekipmanları, Araç yedek parçaları, yangın ekipmanları, aküler ve gıda ile temas eden saklama kapları için yapılması zorunludur. Bunun dışında kalan ürün grupları Fabrika denetimine gerek olmaksızını süreç direk PCoC – Prodcut certificate aşamasından başlayacaktır
 
 
Hangi ürünlere fabrika denetimi gerektiğinin detaylarını ürünlerin tanımlarını,fotoğraflarını ve gümrük tarife kodlarını bizlere ileterek öğrenebilirsiniz.
 
 
2-) PCoC – Product Certificate of Conformity Belgesi
Bu belge, yıllık belge, ürün kayıt belgesi olarak bilinir. Yayın tarihinden itibareb 365 gün geçerlidir. Aynı alıcı için yılda bir defa yayınlanır elektronik olararak yayınlanıp, kare barkod ( QR Code ) doğrulaması ile çalıştığı için alıcılarınıza e-posta yolu ile iletmeniz yeterli olacaktır. Aynı zamanda siz alıcınıza iletmeseniz dahi alıcınızın SABER hesabında da Certificate of Conformity sekmesinin altında görülebilecektir.
 
 
İhracatı yapılmak istenen ürünlere ait Test raporları, ISO 9001/ISO 16949 kalite yönetim sistemi belgeleri, CE Belegesi gibi evraklar talep edilir. Şayet ürünlere ait herhangi bir kalite dökümanı yoksa en kısa şekilde sizleri yönlendirerek, yapılması gerekenleri belirtip süreci tamamlıyoruz.
 
 
Belgenin üzerinde ürünlerin gümrük tarife kodları ( Hs Code- GTIP No), üretici firmanın ünvanı, adresi, ticari markası ( tescilli marka olmasına gerek yoktur ), ürünlere ait genel 5 adet fotoğraf ve belgenin ikinci sayfasında o ürün kategorisindeki maksimum 500 satıra kadar olan aynı aileye ait model numaraları yer alır. Alıcı bilgisi olarak ise; SABER hesabının sahibi olan Suudi Arabistan firmasının Ticari Sicil No ( Commerical Register No ) bilgisi yer alır. Bu şu anlama gelmektedir; Bu belge Suudi Arabistandaki Alıcı firma ve İhracat ülkesindeki üretici firmanın arasında bir bağlantı oluşturuyor olup başka bir alıcı ve üretici tarafından kullanılması engellenmiştir. Dolayısı ile her bir yeni alıcınız için ürünleriniz aynı olsa dahi yeni bir PCoC belgesi almanız gerekmektedir.
 
 
Belgenin basımı öncesinde Suudi Arabistandaki alıcınızın Suudi Bankalarından bulunan bir hesapdan, SABER sisteminin kendisi için olusturduğu aşağıdaki ekran görüntüsü formatındaki faturaya istianden bir ödeme yapması gerekir. Suudi Arabistan banka sistemleri, SABER platformuna entegre olduğu için ödemenin yapılmasının ardından kısa süre sonra sertifika yayınlanabilir. Bu ödeme SADAD ödemesi olarak adlandırılır  Her bir PCoC belgesi basımında alıcının bu bedeli ödemesi gerekmektedir.
 
 
Bu belge Suudi Arabistana ihracat yapmak isteyen firmaların alması gereken nihai belgedir. Bu belge ile Alıcı ürünlerini gümrükten çekebilir. Sadece PCoC belgesi alarak ihracat yapılması durumunda ürünlerin ithatarı tamamlanamaz ve SCoC belgesi sorulur.
 
 
3-) SCoC- Shipment Certificate Belgesi
Shipment certificate belgesi gümrük tarife kodlarının sorgulanmasına istinaden bazen direk, bazen ise yıllık belgenin ardından yayınlanan bir sertifikadır. Nasıl yayınlanacağının kontrolleri yapmamızın ardından ihraçatcı firmanın Suudi Arabistan için hazırladığı Commerical Invoice dökümanı ve, ürünlerin üzerinde yer alan barkod numarlarını ( 1 Ocak 2020 tarihi itibari ile zorunlu hale gelmiştir) bizlere iletir ve gerekli onaylanırın alınmasının ardından belge hazırlanır. Her ihracatta yayınlanır, Bu belge de elektronik ( QR code ) doğrulaması ile çalışıyor olup belge alıcınızın SABER hesabında yayınlanmasının ardındanelektronik olarak yer alır.
 
 
Aynı PCoC belgesinde olduğu gibi SCoC belgesinde de alıcınızın SABER platformu hesabına SADAD ödemesi için bir ödeme ekranı gönderilir. Bu ödemenin yine Suudi Arabistandan yapılmasının ardından shipment belgesi 5-10 dk içersinde otomatik olarak kayıtlı kullanıcının SABER hesabında Shipment Certificate sekmesi altında elektonik olarak belirir.