Marka tescili, markaya ait tescil edilen bilgilerin kullanım haklarının kanuni olarak güvence altına alınması işlemidir. Marka tescil işlemi yapıldıktan sonra, ilgili markayı, markanın hukuki sahibi dışında kimse kullanamaz.
İlgili markanın, 3.kişiler tarafından kullanılması durumunda, marka sahibi gerekli hukuksal işlemleri başlatabilir.
Marka tescili yaptığınızda, tescile konu unsurların, bireysel veya ticari kullanım hakları tamamen sizin elinizde olmaktadır.
Örneğin; sektörünüzden bir firma ya da rakiplerinizden biri, sizin tescillediğiniz markanızı kullanarak gelir elde edemez. Eğer böyle bir girişimde bulunursa, zararınızın tazmini için hukuki süreçleri başlatabilirsiniz.
Marka tescili, doğrudan ve dolaylı olarak, yatırım yaptığınız ve bilinirliği için zaman-para harcadığınız markaya konu unsurları (isim, logo vs) sizin için korur.
Daha açıklayıcı bir örnek verecek olursak, x firması, 20 senedir marka ismine ve internet sitesine yatırım yapıyor. Emek, zaman ve para harcıyor. Tecrübe ediniyor. Kendi sektöründe bilinirliğini arttırıyor. Aynı sektöre yeni girmiş bir firma, x firmasını taklit ederek, x firmasına benzer bir marka ismiyle, x firmasının 20 senedir yaptığı yatırımın arttırdığı bilinirlikten faydalanarak sektöre girmeye çalışıyor.
Tam da bu noktada marka tescili devreye giriyor. 20 senedir yatırım yapan x firması, marka tescili yaptırdığı için, yatırım ve emeklerini korumuş oluyor. Hukuksal girişimlerde bulunarak, ticari kayıplarının tahsiline kadar pek çok yaptırım uygulatabiliyor.
Marka tescil işleminin aslında ne kadar önemli olduğu, bu tarz olumsuz durumlarda ortaya çıkıyor. Bu yüzden biz de ziyaretçilerimize, daha fazla geç kalmadan, akıllarındaki o mükemmel markayı tescillemelerini öneriyoruz.
Marka tescili ile ilgili temel bilgiler için;
makalelerini okuyabilirsiniz. Marka tescili hakkında daha fazla bilgi almak için, marka tescili sayfamıza göz gezdirmenizi öneririz.